JAGUAR LAND ROVER A PREZENTAT PROTOTIPUL SISTEMULUI BIKE SENSE
Noutăți

Compania Jaguar Land Rover a prezentat prototipul sistemului Bike Sense, care depistează apropierea bicicliștilor de mașină și atenționează șoferul. Tehnologia a fost elaborată de centrul de cercetări al grupului britanic.

Sistemul Bike Sense urmărește apariția bicicliștilor шn ”zonele oarbe” și atenționează șoferul atunci, cind ei se află la o distanță de 5 metri. in clipa cшnd biciclistul se va alinia mașinii,  electronica va reacționa printr-un semnal sonor   (claxon de bicicletă) și va activa vibrarea fotoliului шn parte de unde a apărut un al participant la trafic.
Suplimentar, anunțul privind pericolul  se transmite, prin vibrație, la pedala acceleratorului. in plus, dacă șoferul sau pasagerul, la ieșirea din mașină, se pot ciocni de  un biciclist,  vor fi activate semnalele sonor și luminos, precum și vibrarea minerului de la portieră.
Expres pentru acest sistem, cei de la    JLR intenționează să echipeze liniile de sub geamuri și montantul din față cu o matriță specială LED, care iși va schimba culoarea in funcție de distanța pină la biciclist.
Anterior, o schemă similară a prezentat compania Volvo. Spre deosebire de  oferta companiei   Jaguar Land Rover, aceasta funcționează nu autonom, ci  prin aplicația smartphon și un service special noros.   Elaborarea făcută de  Volvo poate preveni despre coliziune nu doar șoferul, ci și biciclistul   – grație semnalelor roșii montate in cască.

 

 

Autorii  Bike Sense consideră, că sistemul va permite reducerea  numărului de accidente rutiere cu participarea bicicliștilor. Conform datelor statisticii, in a. 2014 in Marea Britanie s-au produs 19 mii de accidente de acest fel, soldate cu decese sau traume severe.