INTREBARI FRECVENTE PHEV

MULTIMEDIA

I) ACUMULATORUL ESTE ACOPERIT DE GARANTIE?

R) Da. Pe langa garantia standard a vehiculului, acumulatorii EV dispun de o garantie de 8 ani.

I) CARE ESTE AUTONOMIA MODELULUI PHEV?

R) In modul electric, modelul PHEV are o autonomie de maxim 51 km. Modelele PHEV dispun si de un motor Ingenium pe benzina, care asigura o autonomie mult mai mare, la fel ca toate celelalte vehicule cu motor cu ardere interna.

I) POT INCARCA UN MODEL PHEV PE TIMP DE PLOAIE?

R) Da. Siguranta procesului de incarcare PHEV este asigurata integral.

I) RETEAUA NATIONALA FACE FATA SOLICITARILOR?

R) Reteaua de alimentare cu energie electrica poate face fata cu usurinta incarcarii vehiculelor electrice, deoarece majoritatea sunt incarcate peste noapte, atunci cand consumul de electricitate este scazut. La fel ca toti ceilalti producatori de vehicule, Land Rover colaboreaza cu autoritatile si cu furnizorii de energie, pentru a asigura gestionarea eficienta a resurselor.

I) VEHICULELE ELECTRICE SUNT MAI LENTE DECAT CELE CU MOTOR DIESEL SI PE BENZINA?

R) Nici vorba. Motoarele electrice furnizeaza tot cuplul disponibil inca de la pornirea de pe loc si asigura raspuns si acceleratii impresionante. Range Rover PHEV accelereaza de la 0 la 100 km/h in 6,7 secunde.

I) VEHICULELE ELECTRICE SUNT SIGURE?

R) Da. Toate modelele noi respecta aceleasi standarde exigente de siguranta ca toate celelalte vehicule.

TIPURI DE VEHICULE ELECTRICE

– ICE: Un motor cu ardere interna (ICE) este un motor termic care asigura arderea unui combustibil in prezenta unei substante oxidante (de obicei aer), in interiorul unei camere de ardere integrate in circuitul fluidului de lucru.
– MHEV: Utilizeaza un sistem demaror-alternator antrenat prin curea si un acumulator care stocheaza energia generata la decelerare.
– HEV: Include un motor termic si unul electric. Acumulatorul este incarcat de motorul termic si prin recuperarea energiei generate de franare. PHEV: Include un motor termic si unul electric. Acumulatorul se incarca de la o sursa externa si prin recuperarea energiei generate de franare.
– BEV: Fara motor conventional. Acumulatorul se incarca numai de la o sursa externa si prin recuperarea energiei generate de franare.

Land Rover P400e este un vehicul electric hibrid, cu conectare la priza, ceea ce inseamna ca este echipat cu un motor conventional cu ardere interna si cu un motor electric puternic, functionand in paralel. Motorul electric este alimentat de un acumulator de inalta tensiune si mare capacitate, care poate fi incarcat de la o sursa externa si reincarcat in timpul deplasarii, prin recuperarea energiei generate de franare. Daca este incarcat complet, acumulatorul de mare capacitate asigura autovehiculului o autonomie de maxim 51 km* in modul exclusiv electric, suficienta pentru majoritatea calatoriilor zilnice, cum ar fi naveta sau drumul pana la scoala.

*Valori la testele UE oficiale. Pot fi utilizate numai in scop comparativ. Este posibil ca valorile reale sa fie diferite.

MODELE PHEV

La temperaturi ridicate autonomia se reduce, deoarece pentru racirea acumulatorului se consuma energie. Durata de exploatare a acumulatorului este afectata numai daca expunerea la temperaturi ridicate continua pe o perioada foarte lunga de timp. In mod similar, la temperaturi foarte scazute autonomia se reduce, deoarece pentru incalzirea acumulatorului se consuma energie. Acumulatorii pot fi pastrati la temperaturi de pana la -40 °C, dar trebuie conectati la o sursa de alimentare si incalziti la -20 °C, inainte dea porni la drum.

Nu, acestia nu se deterioreaza in timp. Acumulatorii EV pot fi incarcati de mii de ori, cu pierderi minime de performante.

De obicei acumulatorii BEV si PHEV au o garantie de 8 ani, semnificativ mai mare decat garantia standard a vehiculelor.

Vehiculul PHEV ofera multe dintre avantajele vehiculelor electrice, cum ar fi rafinament, costuri reduse de exploatare si zero emisii de noxe pe durata calatoriilor zilnice scurte, precum si flexibilitatea specifica motorului cu ardere interna conventional la drum lung, fara sa fie necesara reincarcarea. De asemenea, combinatia intre motorul cu ardere interna si motorul electric permite vehiculului sa dezvolte putere, cuplu motor si performante specifice unui motor conventional de capacitate mai mare.

Sistemul PHEV ofera multe dintre avantajele unui vehicul electric, potrivit pentru clientii in cazul carora un vehicul complet electric nu este o alternativa potrivita. Iar cum procentul productiei de electricitate din surse regenerabile este tot mai mare, vehiculele electrice ofera avantaje ecologice, comparativ cu motoarele traditionale, care utilizeaza combustibil. Acest lucru este luat in calcul tot mai mult de autoritatile din intreaga lume, prin intermediul diferitelor stimulente de reducere a costului de achizitie si de taxare ca masina de serviciu. Acestea, alaturi de costurile de exploatare reduse specifice unui vehicul electric, contureaza un aspect financiar irezistibil pentru multi dintre noi si permite in continuare utilizarea ca vehicul cu motor cu ardere interna, atunci cand este cazul.

Principalele avantaje ale unui model PHEV vor fi apreciate de detinatorii care pot utiliza modul electric o buna parte din timpul petrecut la volan. Iar drumurile mai lungi vor putea fi parcurse fara sa fie necesara incarcarea acumulatorului. In acest caz, dupa descarcarea acumulatorului, consumul de combustibil va fi comparabil cu cel al unui vehicul cu motor conventional, insa acumulatorul va putea asigura in continuare asistenta electrica motorului cu ardere interna, atunci cand soferul apasa la maxim pedala de acceleratie.

Modelul P400e dispune de un mod EV care poate fi selectat de sofer si care permite utilizarea vehiculului in modul exclusiv EV. Cu toate acestea, daca soferul solicita o putere mai mare decat cea pe care o ofera numai motorul electric, sau daca acumulatorul se descarca pana la un punct la care nu mai poate asigura inaintarea in modul EV, sistemul porneste motorul electric. Autonomia in modul EV este de maxim 51 km, dar se reduce in caz de utilizare intensiva, cum ar fi daca vehiculul este incarcat, la tractare, la utilizarea cu viteze mari sau in off-road.

Pentru vehiculele EV, aplicatia InControl Remote App ofera functii suplimentare. Aceasta permite utilizatorului activarea sau dezactivarea incarcarii, gestionarea orelor de plecare (climatizare cu temporizator si preconditionare), gestionarea tarifelor de incarcare si setarea unei stari maxime de incarcare.
De asemenea, aplicatia ofera notificari daca stecherul de incarcare este deconectat fortat si daca incarcarea se intrerupe. De asemenea, vehiculul poate trimite un mesaj privind incarcarea, daca este lasat la o locatie de incarcare cunoscuta.

AUTONOMIA MODELELOR PHEV

La fel ca la modelele HEV, sursa de energie este un motor cu ardere interna, acumulatorul PHEV sau o combinatie a acestora, care poate fi selectata manual sau automat. Daca este utilizat numai acumulatorul, autonomia este de maxim 51 km.

Daca temperatura exterioara este mai ridicata sau mai scazuta, functionarea sistemelor de racire sau de incalzire consuma mai rapid acumulatorul si reduce autonomia vehiculului in modul EV. De asemenea, condusul sportiv provoaca descarcarea mai rapida a acumulatorului si reducerea autonomiei in modul EV.

La deplasarea in modul de condus standard (hibrid, cu motoarele functionand in paralel), soferul poate optimiza consumul de combustibil sau capacitatea acumulatorului prin utilizarea uneia din cele 2 functii alternative de gestionare a incarcarii:

– Functia de economisire – poate fi selectata manual de pe ecranul tactil si previne descarcarea acumulatorului sub nivelul selectat. Acest lucru permite soferului deplasarea silentioasa si fara emisii de noxe in alt moment al calatoriei. Vehiculul va utiliza motorul electric numai in cazul in care capacitatea acumulatorului este mai mare decat capacitatea economisita prin recuperarea energiei la franare.
Functia de utilizare predictiva a energiei (PEO) – introducerea unei destinatii in sistemul de navigatie al vehiculului provoaca activarea automata a functiei PEO. Prin utilizarea datelor privind altitudinea pentru traseul selectat, PEO comuta inteligent intre motorul electric si cel pe benzina, pentru a reduce cat mai mult consumul de combustibil pe durata calatoriei.

INCARCAREA

  • – Incarcarea CA: Vehiculele electrice sunt echipate cu un cablu care permite conectarea vehiculului la o priza de uz casnic. Acest lucru inseamna ca puteti incarca un vehicul PHEV in garaj sau pe aleea din fata casei, daca aveti o priza pentru exterior. Un incarcator de la bord converteste curentul alternativ in curent continuu, deoarece acumulatorii pot stoca numai curent continuu. Timpul de incarcare depinde de locatie, iar pentru o incarcare mai rapida puteti instala o statie de incarcare la domiciliu, care asigura o incarcare a acumulatorului mai rapida decat o priza standard.
  • – Franarea cu recuperarea energiei: Vehiculele electrice utilizeaza conceptul de franare cu recuperarea energiei, care permite conversia energiei cinetice a vehiculului in energie electrica, utilizata pentru incarcarea acumulatorului. Astfel aceasta nu este irosita sub forma de caldura, ca in cazul sistemelor de franare conventionale.

Aceasta se regaseste in centrele comerciale locale, la hoteluri, sali de sport etc. si in locuri pe care nu le vizitati neaparat in scopul realimentarii vehiculului.

Aceasta se regaseste la statiile de alimentare si de incarcare destinate special vehiculelor electrice si asigura cea mai rapida incarcare posibila, in cel mai scurt interval de timp.

Land Rover P400e este echipat standard cu un cablu pentru incarcarea la domiciliu, potrivit pentru incarcarea la o priza de uz casnic. Insa pentru incarcarea comoda si rapida a unui vehicul electric la domiciliu se recomanda utilizarea unei statii de incarcare (nu este obligatorie). Costurile de instalare variaza in functie de piata (si de reteaua de alimentare cu electricitate), dar sunt convenabile, iar pretul lor continua sa scada, pe masura cresterii cererii.

Este posibil ca statia de incarcare sa fie echipata cu un cablu de incarcare incorporat. Alternativ, in gama de accesorii este disponibil un cablu de incarcare pentru statiile publice, care poate fi utilizat pentru conectarea la statia de incarcare sau la punctele de incarcare publice.

De asemenea, in gama de accesorii este disponibil un cablu de incarcare universal, care poate fi echipat cu diferite variante de adaptoare si mufe, in functie de standardele locale. Acestea vin echipate cu stechere pentru prize de tip casnic si industrial, acestea din urma fiind potrivite pentru o incarcare mai rapida, deoarece permit transferul a pana la 7 kW.

Vehiculele EV Land Rover sunt echipate standard cu un cablu de incarcare ce poate fi conectat direct la prizele de tip casnic. Pentru solutii de incarcare mai rapide si mai comode, recomandam clientilor apelarea la un electrician calificat, care sa monteze un circuit de incarcare separat, dedicat, si sa instaleze o priza utilizata exclusiv pentru incarcare sau o statie de incarcare.

Fiecare reprezentant regional Jaguar Land Rover dispune de un furnizor agreat pe piata respectiva, care poate evalua, face recomandari si monta solutiile de incarcare potrivite pentru fiecare client in parte, in functie de bugetul acestuia si de caracteristicile sursei de alimentare cu tensiune. Daca se apeleaza la alti furnizori, acestia trebuie sa garanteze compatibilitatea echipamentului.

Nu neaparat: acest lucru depinde de o serie de factori. Exista o retea tot mai extinsa de puncte de incarcare publice, cu posibilitate de incarcare standard sau rapida. In orase si pe drumurile principale sunt disponibile, de asemenea, multe statii de incarcare pentru completare sau dupa ajungerea la destinatie.

Acumulatorii BEV si PHEV Jaguar Land Rover dispun de o garantie de 8 ani sau 160.000 km (oricare dintre situatii survine prima) si garanteaza o stare de incarcare de 70%. Garantia este conditionata de utilizarea si intretinerea corespunzatoare a vehiculului si de incarcarea periodica a acumulatorului.

Kilowatii ora reprezinta unitatea de masura a energiei care poate fi stocata intr-un acumulator. Pentru un anumit vehicul, un acumulator cu o capacitate mai mare – mai multi kWh – va asigura o autonomie mai mare si/sau performante imbunatatite. Pentru o anumita capacitate, autonomia reala variaza in functie de stilul de condus si de starea vremii.

Producatorii de vehicule colaboreaza cu autoritatile si cu furnizorii de energie, pentru a se asigura ca o crestere a numarului de vehicule electrice nu provoaca probleme in retelele nationale de electricitate.

Timpii de incarcare variaza semnificativ in functie de echipamentul utilizat si de sursa de alimentare la care este conectat vehiculul. Daca este utilizat cablul pentru incarcare la domiciliu, conectat la o priza de 230 V/16 A, incarcarea completa a acumulatorului are loc in aproximativ 8 ore, dar aceasta durata poate varia in functie de retea. Insa vehiculul este echipat cu un incarcator standard de 7 kW, care permite incarcarea completa in numai 2,3 ore, daca este conectat cu un cablu multifunctional la o priza de tip industrial, de 230 V/32 A, la o statie de incarcare de 7 kW sau la o statie de incarcare publica, cu ajutorul unui cablu specific.

Motoarele electrice consuma energie pentru a asigura miscarea vehiculului. Atunci cand miscarea nu mai este necesara (de exemplu, daca un vehicul incetineste), forta de franare poate fi gestionata pentru a inversa actiunea motorului si a genera electricitate. Acest fenomen este cunoscut ca franare cu recuperarea energiei, iar electricitatea generata poate fi utilizata pentru incarcarea acumulatorului. In coditii potrivite, stocarea electricitatii regenerate permite extinderea autonomiei unui vehicul electric cu peste 10 %.

De obicei acumulatorii EV au o garantie de 8 ani, semnificativ mai mare decat garantia standard a vehiculelor. Garantia este conditionata de utilizarea si intretinerea corespunzatoare a vehiculului si de incarcarea periodica a acumulatorului.

CAPABILITATI PE PERFORMANTE

Motoarele electrice furnizeaza tot cuplul disponibil inca de la pornirea de pe loc si asigura raspuns si acceleratii impresionante. Range Rover PHEV accelereaza de la 0 la 100 km/h in 6,7 secunde.

Cu ajutorul unui carlig de tractare detasabil, disponibil in gama de accesorii, Land Rover P400e permite tractarea unei mase maxime de 2.500 kg. Carligul de tractare cu extindere electrica nu este disponibil, din cauza pozitiei acumulatorului de inalta tensiune si a echipamentelor electrice suplimentare ale vehiculului. Modelele P400e dispun de toate echipamentele de asistenta pentru tractare, cum ar fi asistenta avansata la tractate si reducerea garzii la sol in spate. Modul EV poate fi utilizat la tractare, dar autonomia se va reduce.

Capabilitatile in off-road ale modelului P400e nu sunt afectate, iar in unele cazuri sunt imbunatatite fata de cele ale modelelor cu motoare conventionale. Modelul P400e permite traversarea unor vaduri cu o adancime de 900 mm (Range Rover) si 850 mm (Range Rover Sport), la fel ca modelele cu motorizare conventionala, iar cuplul suplimentar furnizat de motorul electric la viteze mici reprezinta un avantaj in diferite situatii de deplasare in off-road. In plus, modul EV este disponibil in unele dintre modurile Terrain Response. Modul EV este disponibil in gama de trepte scurte, potrivita pentru off-road, insa autonomia va fi limitata.

Modelul P400e este echipat standard cu kit de pana, deoarece sub podea nu este loc pentru roata de rezerva. Cu toate acestea, in gama de accesorii vandute de dealerii Land Rover sunt disponibile o geanta pentru roata si un sistem de fixare, care permit transportul in siguranta in portbagaj al unei roti de rezerva normale sau compacte, dupa caz.

SIGURANTA

Toate vehiculele Land Rover, inclusiv modelele BEV si PHEV, sunt proiectate pentru a respecta cele mai exigente standarde de siguranta la nivel global.

Siguranta procesului de incarcare in conditii normale de utilizare este asigurata integral. Clientii si persoanele din apropiere nu sunt expuse riscului de electrocutare.

AFLATI MAI MULTE DESPRE PHEV

DESPRE PHEV

Aceasta tehnologie inovatoare permite reducerea emisiilor de noxe si imbunatatirea performantelor si reprezinta cea mai inovatoare motorizare a noastra de pana acum.
Aflati mai multe

INCARCAREA MODELULUI PHEV

De la incarcarea standard la utilizarea retelei din ce in ce mai dezvoltate, incarcarea modelului PHEV este mai simpla ca niciodata. Si pentru ca in multe cazuri are loc peste noapte, este si comoda.
Aflati mai multe